“Op school noemen we leraren bij hun voornaam.” Volgens Isthea Amoilafoe, 16 jaar en leerling uit de vierde klas, is dat typerend voor de Trinitas-sfeer. “Iedereen kent iedereen.”

Al in groep 6 van de basisschool was Isthea vastbesloten: zij wilde naar Trinitas Gymnasium. Op dat moment wezen haar toetsresultaten meer in de richting van een paar onderwijsniveaus lager. Maar ze voelde zich enorm aangetrokken tot een filmpje op YouTube van Trinitas en ze was gek op de boeken van Percy Jackson die zich afspelen in de oude Griekse godenwereld. En waar kun je Grieks leren? Op het gymnasium!

“Mijn ouders vonden het oké. Ik ben nog dankbaar voor alle bijles die ze voor mij betaald hebben. Toen vond ik dat extra werk niet altijd leuk, maar het heeft succes gehad. Ik heb zelfs een vriendin van mij enthousiast gemaakt om naar Trinitas te gaan. Tot op de dag van vandaag zien we elkaar op school en zijn we bevriend.”

Toen vond ik dat extra werk niet altijd leuk, maar het heeft succes gehad.

Breed oriënteren

Hechte vriendschappen ontstaan makkelijk op een relatief kleine school als Trinitas. Is het niet in de klas, dan wel in het atelier op vrijdag, waar Isthea vorig jaar regelmatig ging knutselen. “Lekker met thee en koekjes erbij.” Er wordt nu gerepeteerd voor een musicaluitvoering, maar het toneel is niet haar ding. “Het geeft wel aan dat er veel georganiseerd wordt.”

Aan het einde van de derde klas heeft Isthea haar vakkenpakket gekozen: economie & maatschappij. Daar heeft ze uit eigen initiatief drie vakken aan toegevoegd: biologie, bedrijfseconomie en filosofie. De reden? Ze weet totaal nog niet in welke richting ze verder wil. Dus kun je je maar beter zo breed mogelijk oriënteren. Haar favoriete vakken zijn geschiedenis en aardrijkskunde. “Elke keer als je bij deze vakken iets nieuws hebt geleerd, heb je het gevoel dat je wereld groter is geworden.”

Elke keer als je bij deze vakken iets nieuws hebt geleerd, heb je het gevoel dat je wereld groter is geworden

Griekenland of Rome?

Nu kijkt ze vooral vooruit naar de reis in de vijfde klas, een van de hoogtepunten in je Trinitas-carrière. De keuze is al jaren dezelfde, in de geest van een gymnasium. Ga je naar Rome of naar Griekenland? Isthea was er snel uit. “Hoewel ik Grieks in mijn pakket heb, ga ik toch naar Rome. Die groep vind ik leuker.”

Verhalen