Het Baken Almere
Het Baken maakt onderwijs persoonlijk. Daarvoor heb je leerkrachten nodig die niet alleen houden van kennis en vaardigheden overdragen, maar ook begaan zijn met de jongeren in hun klas. Kun je een band met ze opbouwen, hoe zitten ze in hun vel? Bij Het Baken ben je eerst ‘mens’, dan ‘meneer’ of ‘mevrouw’. We geven je veel ruimte om je rol als docent naar eigen inzicht in te vullen.
Dat kan ook lastig zijn, je moet op jezelf en je intuïtie vertrouwen. Als je wilt kun je altijd een beroep doen op je collega-leerkrachten. Bij Het Baken zijn we er ook voor elkaar. Daarnaast bieden we je allerlei professionele ontwikkelingsmogelijkheden. Sparren met jongeren vinden wij het mooiste dat er is. Als jij dat ook vindt, hebben we je er graag bij op Het Baken.
Scholen
Organogram
Het organogram is een actuele weergave van de organisatiestructuur van Het Baken Almere.
Bekijk het organogramJaarverslag 2022
De start van 2022 kenmerkte zich door het weer langzaam open gaan van de samenleving na een lockdown in de laatste maanden van 2021. Vanaf 10 januari mochten we, gelukkig, weer ‘gewoon’ onze leerlingen ontvangen. Wat het begin leek van een periode van herstel, hoop en samen leuke dingen doen, werd weggevaagd door de wrede inval van Rusland in Oekraïne. Wat onmogelijk leek, is toch gebeurd, een oorlog in Europa met dramatische gevolgen: wereldwijd, voor onze samenleving en dus voor onze leerlingen en medewerkers. De opdracht voor de scholen om zorg te dragen voor het weer op de rit krijgen van het onderwijs en leerlingen weer vertrouwen geven in zichzelf zodat ze weer met plezier aan de slag gaan, vond voor velen plaats in een context van (economische) onzekerheid en gevoelens van onveiligheid. Ik heb veel respect voor de wijze waarop iedereen binnen Het Baken Almere deze opdracht heeft opgepakt.
De Oekraïense vluchtelingen die naar Nederland komen stellen veel steden, zo ook Almere, voor een stevige opdracht. De Almeerse schoolbesturen hebben, samen met de gemeente, snel en in goed overleg zorggedragen voor een onderwijsaanbod. Dat heeft, vooral voor de besturen in het primair onderwijs (waar de meeste kinderen naartoe zijn gegaan) een grote druk op scholen gelegd, mede door het grote lerarentekort in Almere. Het Taalcentrum heeft in Almere de regie op het onderwijs aan deze kinderen en de uitvoering daarvan. Voor het voortgezet onderwijs is de daar aanwezige capaciteit vooralsnog voldoende gebleken.
In 2022 zijn veel maatschappelijke onderwerpen nadrukkelijker op de agenda gekomen, zoals armoede, kansenongelijkheid en veiligheid. Voor Het Baken Almere als onderwijsorganisatie belangrijk om zich daartoe te verhouden. Niet alleen omdat scholen een ‘maatschappij in het klein’ zijn. Ook onze opdracht, om leerlingen te ondersteunen in hoe ze zich tot deze en andere maatschappelijke vraagstukken kunnen verhouden, wordt steeds belangrijker. Dat doet een beroep op onze professionaliteit, op hoe we ons onderwijs vormgeven, hoe we onze middelen inzetten én hoe we ons daarover verantwoorden. Op al deze gebieden hebben we het nodige gedaan in 2022, daarover leggen we verantwoording af in dit bestuursverslag. In dit verslag hebben wij uiteraard de maatschappelijke thema’s uit de brief, die wij op 8 november 2022 hebben ontvangen van Minister D. Wiersma, mede als uitgangspunt genomen.
Aandacht voor onze professionaliteit, de ontwikkeling en kwaliteit van ons onderwijs, een passende inzet van onze middelen én onze verantwoording over dit alles blijft ook in 2023 leidend. Temeer omdat de (maatschappelijke) condities waaronder we dat doen complex zijn. Ik denk dat we daar in 2022 een goede basis voor hebben gelegd.
Kitty Oirbons
Bestuur Het Baken Almere
Raad van toezicht
De Raad van Toezicht van Het Baken Almere bestaat uit zes personen. Zij stellen zich graag aan u voor:
Jan Denkers (1955)
Management consultant/coach in ICT sector
Als voorzitter van de Raad van Toezicht wil ik graag bijdragen aan de ontwikkeling van jonge mensen tot goed opgeleide en zelfbewuste burgers in onze maatschappij.
Sinds 1980 woon ik in Almere. Zo heb ik Almere van dichtbij zien groeien naar een grote stad met veel diversiteit en mogelijkheden. Ik ben sinds 1986 maatschappelijk actief als vrijwilliger binnen de protestantse kerk in Almere, met name bij de Goede Rede in Almere-Haven. Binnen deze geloofsgemeenschap spreekt de interconfessionele identiteit en diversiteit mij erg aan. Het Baken Almere sluit naadloos aan op die identiteit waarbij het open staat voor jongeren van alle levens- en geloofsovertuigingen.
Ik startte mijn loopbaan in 1978 bij Philips Telecommunicatie (later AT&T en Lucent Technologies Bell laboratories) in Hilversum in een hoogwaardig technische omgeving met veel internationale contacten. Vanaf 2002 ben ik werkzaam bij diverse ICT organisaties in Nederland, waarvan sinds 2011 als zelfstandig professional. In diverse managementfuncties ben ik verantwoordelijk geweest voor project- en programmamanagement. Daarbij vormde het ontwikkelen van organisatieprocessen samen met medewerkers een voor mij inspirerende rode draad in mijn werkzaamheden. Het verbinden van mens en organisatie met een gezamenlijke missie is iets wat mij kenmerkt
Han Dieperink (1955)
Algemeen directeur van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf
Na mijn studie econometrie ben ik de IT-wereld ingerold en heb ruim twintig jaar directiefuncties vervuld bij een groot IT-bedrijf, o.a. bij NCCW in Almere. Verantwoordelijk voor de koers van de onderneming en voor het opzetten van diverse businessunits. Zo heb ik de wereld van heel dichtbij zien veranderen door de invloed IT en digitalisering.
In 2010 maakte ik de overstap naar het IMK, het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. We begeleiden jaarlijks ruim 1.000 mensen met de start van een onderneming en we helpen ieder jaar zo’n 3.000 ondernemers, die in zwaar weer terecht zijn gekomen. Mooi werk. Sinds zeven jaar ben ik ook toezichthouder van Kennisnet, de stichting die in opdracht van het Ministerie van OC&W, modernisering en digitalisering van het onderwijs bevorderd. Ik ben de trotse vader van twee pubers, de één midden in het voortgezet onderwijs en de ander aan het starten met een studie international business management.
In 2016 trad ik toe tot de Raad van Toezicht van Het Baken Almere. De roerige periode heeft Het Baken Almere mijns inziens met succes achter zich gelaten en de zorgen hebben plaatsgemaakt voor ambitie. Complimenten aan hen, die daaraan hebben bijgedragen: de docenten, de staf, de leiding, maar net zo goed de leerlingen en hun ouders. De scholen van Het Baken Almere onderscheiden zich door de drang om de wereld een stuk mooier te maken. Ik ben er van overtuigd dat dat ook zal gebeuren en ik ben er trots op daaraan een bijdrage te mogen leveren.
Rutger Groen (1974)
Directeur financiën en bedrijfsvoering bij de Aloysius Stichting
Na mijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Amsterdam gaf ik een half jaar les op een middelbare school. Daar ontdekte ik één van mijn passies; het overdragen van vakkennis, op een toegankelijke, leuke manier. Dat doe ik – in drie verschillende rollen in het onderwijs – nu nog.
Mijn ervaring heb ik als auditor in de accountancy en als finance manager in de horeca en vastgoed opgedaan. Op dit moment ben ik directeur financiën & bedrijfsvoering en second in command bij de Aloysius Stichting, een landelijk schoolbestuur voor speciaal (basis) onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en onderwijs voor jongeren in justitiële jeugdinrichtingen en jeugdzorginstellingen. Hiernaast ben ik onderwijsadviseur bij de opleiding Finance & Control aan de Hogeschool van Amsterdam en sinds januari 2021 toezichthouder en lid van de auditcommissie bij Het Baken Almere.
De wereld om ons heen verandert snel. Daar speel ik graag op in met, onder andere, een verdergaande digitalisering van het onderwijs. Hiervoor is een sterke basis nodig, maar ook nieuwsgierigheid naar de wereld van morgen en het stellen van de vragen die daarbij horen. Hierin zie ik dan ook mijn bijdrage aan de missie van Het Baken Almere: Door samen te zorgen voor een financieel stabiele organisatie, moderne huisvesting en goed werkende ICT, kunnen de scholen van Het Baken Almere focussen op hun missie; een optimale voorbereiding van jongeren op hun toekomstige rol in een steeds complexere maatschappij
Mareanne Karssen ()
Directeur onderwijs van de Bètafaculteit aan de VU Amsterdam
Na mijn studie politicologie aan de Vrije Universiteit, startte ik mijn loopbaan bij de Universiteit Utrecht. Ik heb sindsdien bij verschillende organisaties in het hoger onderwijs gewerkt. Sinds 2007 ben ik weer terug aan de Vrije Universiteit waar ik vanaf 2019 directeur onderwijs van de Bètafaculteit ben. Belangrijke thema’s in mijn huidige functie zijn: ontwikkeling van een innovatiever en efficiënter onderwijsaanbod, duurzame overgang naar activerend en hybride onderwijs en grotere samenwerking tussen de verschillende opleidingen.
Ik ben de afgelopen jaren op verschillende manieren actief geweest in de samenwerking tussen vo en ho. Ik was betrokken bij de oprichting van het Pre-University College van de VU en was kwartiermaker voor het vo-ho-netwerk OPeRA: Onderwijspartners Regio Amsterdam. Ik ben lid van de stuurgroep van het vo-ho netwerk Bètapartners.
Behalve lid van de RvT van Het Baken ben ik ook lid van de RvT van SOVOP: stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Progresso, Amsterdam.
Onderwijs is mijn passie, ik mijn kennis en ervaring nergens met zoveel voldoening inzetten als in het onderwijs. De missie van het onderwijs om jonge mensen te begeleiden in hun ontwikkeling – niet alleen qua kennis en vaardigheden maar ook in hun persoonlijk ontwikkeling – en ze hun weg in de maatschap leren vinden, is ook mijn missie.
Vacature ()
Lid Raad van Toezicht
Wij zijn op zoek naar een nieuw lid raad van toezicht met het aandachtsgebied onderwijs.